Tekenencefalitis

Een ontsteking van de hersenen die wordt overgebracht door teken. De overdracht is seizoensgebonden voornamelijk rond de zomermaanden.

In de meeste gevallen treden er geen of slechts milde griepsymptomen op. In sommige gevallen verloopt de ziekte veel ernstiger met ontsteking van de hersenen.

Een kleine minderheid van de teken is besmettelijk. In de meeste gevallen treden er geen of slechts milde griepachtige symptomen op. Zeldzaam kunnen er hersenafwijkingen optreden of kan de persoon overlijden.

Vaccinatie is aangewezen voor natuurvorsers en toeristen (kampeerders en scoutsgroepen, trekkers, maar ook gewone wandelaars) in bosrijke gebieden waar veel teken voorkomen. 

De ziekte komt voor in bosrijke gebieden in Centraal-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, Bulgarije, Roemenië), Zweden, Denemarken, de Baltische staten en Rusland.

De meeste tekenbeten worden niet opgemerkt, omdat de teek een pijnverdovend middel inspuit op de plaats van de beet.
De volgende algemene beschermende maatregelen dienen in acht genomen te worden:

- Dragen van een lange broek met de pijpen in de sokken gestopt, hoge schoenen, enz.

- Na wandelen wordt aangeraden systematisch het lichaam te inspecteren op de aanwezigheid van teken.

- Een vlugge verwijdering vermindert de kans op overdracht aanzienlijk.

- Men kan ook sprays overwegen die aan te brengen zijn op de buitenzijde van de bovenkledij.

- Preventie door vaccinatie kan. Raadpleeg uw behandelende arts of ga naar een erkend vaccinatiecentrum.

Raadpleeg uw behandelende arts. Het vaccin is bij de apotheek te verkrijgen en kan worden toegediend door de behandelende arts of in een erkend vaccinatiecentrum.

Raadpleeg uw arts hierover. 

Voor meer gedetailleerde informatie over vaccinatie aanbevelingen verwijzen wij naar de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.